Artvin'in Murgul ilçesinde
düzenlenen sağım töreniyle kentte bal sezonunun açılışı yapıldı.
Artvin Valiliği koordinesinde
Tarım ve Ormancılık Müdürlüğü ve Arı Yetiştiricileri Birliğince Kabaca köyünde
düzenlenen programda konuşan Vali Yılmaz Doruk, kentin arıcılık noktasında
Türkiye'de önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
Artvin'in, zengin bitki örtüsü ve
flora çeşitliliği ile arıcılığa son derece müsait bir coğrafyada bulunduğuna
işaret eden Doruk, "Arı üretiminde ilk sıralardaysak da bal üretiminde
istediğimiz noktaya gelmiş değiliz. Markalaşma ve tesisleşme noktasında önemli
eksiklerimiz var." dedi.
Doruk, arıcılığın şehir ekonomisi
için önemine değinerek, şunları kaydetti:
"Arıcılıkta bir noktaya
gelmek istiyorsak saf Kafkas arı ırkımızı korumalıyız. Bunu yapamazsak
ayrıcalığımızı, avantajımızı kaybetmiş oluruz. Özel nitelikli balımızı, arımızı
koruyamayıp fabrikasyona dönüştürmemeliyiz. Çünkü fabrikasyon üretim her yerde
yapılıyor. Bu konuda hiç kimseye tolerans gösteremeyiz. Balımızı, arımızı
koruyamazsak bu alandan çekilelim. Hem yer altındaki hem de yer üstündeki
değerleri en güzel şekilde doğayı bozmadan, koruyarak insanımızın refahını,
eğitimini, sağlığını göz önünde bulundurarak değerlendirmek zorundayız. Bana
göre Artvin'de en önemli sektör arıcılık. Tek başına arıcılık Artvin'i Türkiye'de
bir numara, dünyada da söz sahibi yapacak nitelikte ve kalitede bir kaynaktır.
Bunun farkına varmamız lazım."
İl Tarım ve Orman Müdürü Dursun
Okur ise Artvin'in 2 bin 727 çeşit bitki türüyle arıcılık için son derece
elverişli bir ortam oluşturduğunu vurguladı.
Okur, Artvin'i arıcılık ve bal
üretiminde eşsiz kılan bir diğer özelliğinde Kafkas Arısının varlığı olduğuna
dikkati çekerek, "Kafkas arısı dünyada bilinen ve ekonomik değere sahip
dört arı ırkından biridir. Artvin'de de kayıtlı bin 345 işletmede bulunan 118
bin 58 kovan varlığı ve bin 73 ton bal üretimi ile ülkemizde 16. sıradayız.
Artvin'de kayıtlı ve ruhsatlı 18 ana arı işletmesinde ana arı üretimi
yapılmaktadır." ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından Vali Doruk,
kovandan çıkardığı balları sağarak ilk sağımı gerçekleştirdi.
Daha sonra yaklaşık 30 metrelik
gürgen ağacı üzerine halat yardımıyla çıkan arı üreticisi Ayhan Kara, ağaç
üzerindeki kara kovandan bal aldı.
Programa, Vali Doruk'un yanı sıra
Murgul Kaymakamı Mustafa Uğur Özerden, Murgul Belediye Başkanı Hasan Çavuş, İl
Jandarma Komutanı Albay Bahtiyar Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Sinan Ergen, Artvin
Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Kurt, Artvin Arı
Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Durmuş ve arı üreticileri katıldı. |