Sofular yaylasının muhteşem doğası ve onlarca çeşit kekik
kokusu içinde hiçbir tarım ilacı kullanmadan 9 kovan ile arıcılığa başlayan
Demir çiftinin ürettiği organik ürünler kısa sürede tükendi.
Bozüyük pazarında açtıkları stantta ve telefon ile aldıkları
siparişlere yetişemeyen çift, bugünlerde 150 kovanla sürdürdükleri bal üretimi
sayesinde düşledikleri noktaya ulaşmanın mutluluğunu yaşıyor.
Hayalindeki evi yaylaya yapan Kadir Demir, AA muhabirine 35
yıl önce başladığı arıcılıkta zirveye ulaştığını anlattı.
Organik bal üretimi için yaylanın vazgeçilmez bir mekan
olduğunu aktaran Demir, şöyle konuştu:
"Bu yörede yaklaşık 35 yıldır yayla arıcılık yapıyorum.
Burası yayla olduğu için hiçbir tarım ilacı yok, tamamen organik ürünlerle
besleniyor arılarımız. Burada tarım da yapılmıyor, yaylada bolca kekik ve
nektar var. Burada organik bal üretiyoruz. Bozüyük ve Bilecik'te kurulan halk
pazarlarında balımızı satıyorum. Sağ olsunlar, gelip balımızı alıyorlar,
memnunlar."
İnsanların organik bala ilgi gösterdiğini ifade eden Demir,
"Yayla arıcılığı çok farklıdır. Burada temiz hava var, arılar da biz de
organiğiz. 150 kovan arıya eşimle birlikte bakıyoruz. Çocuklarımız bu işe pek
meyilli değil, çırak da yetiştiremiyoruz." dedi.
Kovan başına 18-20 kilogram bal aldıklarını kaydeden Demir,
meşakkatli olduğu kadar zevkli de bir iş olduğunu sözlerine ekledi.
Ayşe Demir de eşiyle yaylada sessiz bir hayat yaşadıklarını
belirtti.
Sabahın erken saatlerinde başlayan yayla mesaisinin
kendilerini motive ettiğini vurgulayan Demir, "Çok uzun zamandır eşimle
birlikte arıcılık yapıyorum. Burada olmaktan da korkmuyorum, alıştım buraya.
Sabah saatlerinde eşimle birlikte kahvaltı yaptıktan sonra o petek takıyor, ben
de ona yardım ediyorum. Böyle geçiyor günlerimiz." diye konuştu. |