Karadeniz Teknik Üniversitesi
(KTÜ) Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oktay Yıldız, Anadolu
coğrafyasının ihtiva ettiği bitki çeşitliliğinden dolayı harika bir propolis
cenneti olduğunu söyledi.
KTÜ Teknoloji Transfer Ofisi
Müdürü de olan Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, propolisin bal
arılarının, bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuk gibi kısımlarından toplamış
olduğu reçinemsi maddeleri, kendi vücutlarından katmış olduğu bazı
sekresyonlarla bir araya getirip kovan içerisinde kovanı temizlemek, izole
etmek, dış etkilere karşı korumak amacıyla üretmiş oldukları vakslı bir madde
olduğunu söyledi.
Bu maddenin içerisinde yüksek
oranda bal mumu ve diğer mum gruplarının bulunduğunu dile getiren Yıldız,
"Fakat propolisi propolis yapan, yani bugün dünyada propolisi bu kadar
kullanılabilir ve tüketilebilir hale getiren şey aslında arıların bunu bitkilerden
toplarken daha sonra kendi kattıkları ürünlerle birlikte yüksek biyolojik
aktiviteye sahip doğal bir ürün haline getirmeleridir." ifadesini
kullandı.
Yıldız, propolisin bulunduğu
bölgedeki bitki örtüsüyle orantılı şekilde farklı biyolojik aktivite gösterebileceğine
dikkati çekerek şöyle devam etti:
"Bugün dünyada farklı
ülkelerde ve ülkemizin farklı bölgelerinde üretilen propolislerin yapısına
baktığımızda, çok yüksek miktarda antioksidan madde ve antimikrobiyal madde
içerdiğini görmekteyiz. Bununla birlikte propolis ve ürünlerini tüketmenin,
bugün bağışıklık sistemini desteklediği, özellikle alternatif tıpta çok yaygın
bir şekilde kullanıldığı ve bugün de modern tıpa destekleyici olarak birçok
hastalığa karşı koruyucu amaçla insanlar tarafından tüketildiği
bilinmektedir."
- "Türkiye, arıcılığın en
iyi yapıldığı ülkelerden biri"
Türkiye'nin, dünyada arıcılığın
en iyi şekilde yapıldığı ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Yıldız, şöyle
konuştu:
"Bugün dünyada koloni sayısı
itibarıyla bal verimi bakımından dünyada ilk sıralarda yer alan bir ülkeyiz.
Bulunduğumuz lokasyona baktığımızda Orta Doğu'dan, Kafkasya'dan, Avrupa'dan
gelen farklı iklim kuşaklarının bulunduğu merkezde olmamız nedeniyle bölgemiz
harika bir bitki çeşitliliğine sahiptir ki bunların bir kısmı da endemiktir. Bu
çeşitlilikten dolayı ülkemiz çok iyi bir arı ürünleri cennetidir ve ülkemizde
çok nitelikli bir arıcı kitlesi vardır." diye konuştu.
Yıldız, arıcılık yapan kitlenin
bal üretimi yanında polen ve propolis gibi diğer ürünleri de ürettiğini
hatırlatarak, "Burada önemli olan olay Anadolu'nun bu bitkisel
zenginliğidir. Anadolu coğrafyası içerisinde bulundurmuş olduğu bu bitki
çeşitliliğinden dolayı harika bir propolis cennetidir. O yüzden biz diyoruz ki
Türkiye'de bilim insanlarının yapmış olduğu yüzlerce, binlerce bilimsel
çalışmada kullanılan Anadolu propolisi dünya nezdinde aslında bir markadır.
" dedi.
- "Bu ürünün küflenmesi
imkan dahilinde bile değildir"
Anadolu propolisinin oldukça
değerli bir ürün olduğunu aktaran Yıldız, şunları kaydetti:
"Anadolu propolisini
içerisinde bulunan maddeler üzerinden anlatırsak aslında bazen ortalıkta
dolanan kirli bilgilerin de önüne geçmiş oluruz. Sarıdan kırmızıya, yeşile,
siyaha, kahverengiye varıncaya kadar çok geniş bir renk spektrumu var. Bu aslında
o arının, birçok çiçekten bu vakslı maddeleri topladığını göstermektedir. Hani
dedik ya Anadolu propolisi Anadolu coğrafyasında yetişen onlarca farklı bitki
ve ağaçtan gelir. İşte bunlar."
Oktay Yıldız, Anadolu
propolisinde, oda sıcaklığında dahi bırakılsa normal şartlar içerisinde böcek,
kurt oluşmasının söz konusu olmadığını belirterek şöyle devam etti:
"Bu ürünün küflenmesi imkan
dahilinde bile değildir. Ancak ve ancak bu propolis toplandıktan sonra uygun
olmayan maddelerle karışmaya başlarsa örnek vereyim, çok yüksek miktarda bal
mumunu bunun içerisine karıştırsanız, ortamda bulunan kirliliklerle karıştırıp
uygun olmayan şartlarda muhafaza ederseniz onlar kurtlanabilir. Anadolu
coğrafyasının farklı illerinden gelmiş propolisler var. Bunlar aylardır bizim
laboratuvarımızda, hiçbirinde ne kurt, ne başka bir şey var. Propolisin doğal
haliyle bozulması söz konusu değildir."
- "Arıcılarımız çok
bilinçliler"
Anadolu coğrafyasında elde edilen
propolislere yabancı maddenin, katranın, ziftin karışma durumunun söz konusu
olmadığına işaret eden Yıldız, arıcıların gerçekten çok bilinçli olduğunu,
büyük asfaltların, ana arterlerin kenarlarında arıcılık faaliyetlerinin
yapılmadığını söyledi.
Yıldız, yurt dışından, nereden
geldiği belli olmayan ham propolis örneklerinin içerisinde ne olduğunu, üretim
şartlarını bilemediklerine işaret ederek, "O yüzden diyoruz ki Anadolu
propolisinin ve arıcısının kıymetini bilelim." ifadesini kullandı.
Anadolu propolisinin önemine
vurgu yapan Yıldız, "Bu açıdan Anadolu coğrafyasında üretilen Anadolu
propolisinin, ülkemizde ve dünyada bir marka olabilmesi için bunlarla ilgili
kirli bilgilere çok fazla prim vermememiz lazım. Arıcılarımız gerçekten bu işi
çok iyi biliyorlar." diye konuştu. |