Amasya'da arıcılık yapan Halit
Çelebi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte daha çok rağbet
gören, kilogramını 5 bin liradan sattığı propolisin siparişlerine yetişemiyor.
Daha önce Dünya Arıcılar Birliği
Federasyonu tarafından düzenlenen bal yarışmalarında birinci ve üçüncü olan
Çelebi, Amasya'da kendi firması ve sözleşmeli arıcılarla birlikte senede
yaklaşık 200 kilogrampropolis üretiyor.
Çelebi, kovanlardan elde ettiği
propolisi çeşitli işlemlerden geçirerek sıvı, toz ve kapsül halinde satışa
sunuyor.
Çelebi, AA muhabirine, Kovid-19
sürecinde Çin'deki propolis üretiminin azalmasıyla İtalya başta olmak üzere 6
ülkeden sipariş aldıklarını, bazı ülkelere test ürünleri gönderdiklerini
söyledi.
- "Pazar sorunumuz yok"
Ülkelerden propolisi farklı
alanlarda kullanılmak üzere talep aldıklarını belirten Çelebi, şunları
kaydetti:
"Pazarda sorunumuz yok, iç
pazarda ve dış pazarda gayet iyiyiz. Çin'in koronavirüs sonrasında üretimde
sıkıntıya girmesiyle yurt dışından daha çok istek geldi. İtalya'dan istek var,
Ürdün'den istek var. Ürdün'de hayvan yeminde kullanmak için istiyorlar.
Birleşik Arap Emirlikleri'nden istek var. Yine orada da atların bağışıklık
sistemini güçlendirmek için istiyorlar. İspanya'dan insanlar için kapsül haline
gelmiş şekilde istiyorlar. Almanya'dan toz halindeki propolisi istiyorlar. Irak
ve Arabistan'a da deneme ürünleri gönderdik. Bunlara yetişmek için önümüzdeki
yıllarda sözleşmeli üretimi artırıp çevre illerdeki propolisi de
değerlendirmeyi düşünüyoruz."
- "Propolis çok zahmetli ve
üretimi çok düşük bir ürün"
Propolis üretimini 6 yıldır
yaptıklarının fakat üretim sürecinin çok zor olduğunun altını çizen Çelebi,
şunları kaydetti:
"Değeri yaşadığımız
koronavirüsle daha da fazla anlaşılan, bağışıklık sistemini güçlendiren bu
ürün, son zamanlarda daha çok tercih edilmeye başlandı. Propolisin toplanması
ve arılardan almamız gerçekten zor bir süreç. Bu ürünü biz kovanlara koyduğumuz
tuzaklardan alıyoruz. Arı kovana girerken mikropları kırmak için ayaklarını
tuzaklara sürtüyor. Bu ürünü o şekilde alıyoruz. Aldığımız propolisi önce
buzdolabını koyup donduruyoruz, ardından işlemlerden geçiriyoruz."
Tarım ve Orman İl Müdürü Zekeriya
Şeker de Amasya'nın flora zenginliğinden dolayı arıcılık konusunda kaliteli
ürünler çıkaran bir il olduğunu ifade etti.
Amasya genelinde bal arısı
yetiştiriciliğinin iyi seviyede yapıldığını, yetiştiricilerin büyük kısmını
yerel arıcıların oluşturduğunu söyleyen Şeker, "Propolis arıların
bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları çok güçlü antioksidan
ve antimikrobiyal etkilere sahip tamamen doğal bir arı ürünüdür. Arılar
tarafından, kovandaki mikropları yok etmek ve kovanın sterilizasyonu için
kullanılır." dedi.
Amasya genelinde senede yaklaşık 400 kilogram civarında
propolis üretildiğini vurgulayan Şeker, "İlimizde propolis, arı
kovanlarına konan tuzakları kazıma yöntemiyle ve kovan temizleme yöntemiyle
üretiliyor. İlimizde üretim talep çoğaldıkça artıyor. Burada dünya çapında
üretime hazırlanan firmalarımız var, kaliteli ürün üretiyorlar. İnşallah
ilerleyen yıllarda Amasya'dan bu alanda daha çok ihracat yapacağız."
ifadelerini kullandı. |