İl değmemiş coğrafyası, endemik
bitki türleri ve zengin florasıyla arıcılığın önemli merkezlerinden Bitlis'te,
yüksek rakımlı yaylalarda üretilen kara kovan balı damakları tatlandırıyor.
Bitlis'in zengin floraya sahip
yüksek kesimlerindeki yayla ve dağlara bırakılan söğüt dallarından yapılan özel
kovanlarda meşakkatli sürecin ardından elde edilen organik kara kovan balı,
kent ekonomisine büyük katkı sağlıyor.
Kışın sıcak olan Akdeniz ve
Güneydoğu Anadolu bölgelerine göç eden, yaz boyunca da Bitlis'in yaylalarına
gelen gezgin arıcıların yanı sıra kentteki bal üreticileri, en kaliteli balı
üretmek için yoğun emek harcıyor.
İlkbaharda kovanlarını düşük
rakımlı yaylalara çıkaran ve gerekli bakımlarını yapan arıcılar, zirvelerdeki
karın erimesiyle kovanları 3 bin rakımlı yaylalara çıkararak üretime başlıyor.
Arıcılar, organik kara kovan
balını yurdun dört bir yanına göndererek kentte ekonomik hareketlilik
yaşanmasını sağlıyor.
- "Endemik türler Bitlis'i
dünyada ayrı bir yere taşıyor"
Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ)
Hizan Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Başkanı Doç. Dr.
Oğuz Ayhan Kireçci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bitlis'in yaylalarındaki
endemik bitkilerin değerli ve etkili içeriklerinden elde edilen kara kovan
balını tüketen insanların sağlık açısından olumlu etkisini göreceğini söyledi.
Bölgede tıbbi ve aromatik
bitkilerin içerikleri, etken maddeleri, sağlık ve ekonomik yönünden etkileriyle
ilgili çalışma yaptıklarını belirten Kireçci, Bitlis balının sahip olduğu
antioksidan ve kimyasal özelliklerinin, Avrupa Birliği standartları ve Türk
Gıda Kodeksi Bal Tebliği'ne uygun olduğunu, bu durumun balı yüksek katma
değerli ürünlerden biri haline getirdiğini vurguladı.
Bitlis'in coğrafi konumundan
dolayı insanların arıcılık faaliyetlerine yoğunlaştığını anlatan Kireçci,
şunları kaydetti:
"Elimizdeki verilere göre
kentte 100 bin arı kovanı var ve yılda ortalama 2 bin ton bal üretiliyor.
Bitlis doğal güzelliklerinden dolayı çok yaygın bitki florasına sahip. Bu
florada karşımıza çıkan endemik bitkiler Bitlis'i bal kalitesi konusunda
dünyada ayrı bir yere taşıyor. Arıların bal ürettiği ana kaynak bitkilerdir.
Bitkilerdeki nektarlar ve diğer metabolitler bal üzerinde önemli etkiler
sağlar. Bu da bol miktarda endemik bitki barındıran Bitlis'in doğal ortamında
balın oldukça kaliteli olmasını sağlıyor. Yonca, baklagiller, geven, kekik,
yakı otu ve civan perçemi gibi bitkiler bal üretimini önemli oranda etkiliyor.
Bitlis, bu bitkilerin çoğunu doğal ve endemik olarak bünyesinde barındırıyor.
Türkiye'deki bitki türlerinin yüzde 15'inden fazlası Bitlis'te bulunuyor. Bu
bitkilerin yüzde 10'luk kısmı da endemik türlerden oluşuyor."
Bitlis florasının yüksek miktarda
endemik tür içermesinin arıcılık faaliyetlerini olumlu etkilediğine dikkati
çeken Kireçci, "Bitlis kara kovan balı dünyaca bilinen bir baldır. Bitlis
geneli olmak üzere Hizan ve Mutki ilçelerindeki balların her birisi farklı tada
ve içeriğe sahip. Orijinal Bitlis balı yörede bulunan bol miktarda çeşitli
endemik bitkilerden kaynaklı olarak besleyicilik ve sağlık açısından olumlu
etkiler sunuyor." dedi. |