Kalpaklıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin kovan
varlığında dünya üçüncüsü, bal üretiminde ise Çin'den sonra ikinci sırada
olduğunu vurguladı.
Türkiye'de 83 bin arıcılık işletmesi bulunduğu bilgisini
veren Kalpaklıoğlu, bal üretiminin ise ortalama 70-80 bin ton civarında
olduğunu ifade etti.
Kalpaklıoğlu, bal üretiminin 20-25 bin tonunu çam balının
oluşturduğunu işaret ederek, şunları kaydetti:
"Dünyada çam balı üretiminin yüzde 90'ı ülkemizde
yapılıyor. Türkiye'nin çam balı üretiminin yüzde 80'lik bölümü de Muğla'dan
karşılanıyor. Türkiye dünyadaki en kaliteli bala sahip. Biz çam balını dünyaya
tanıtmak istiyoruz. Botanik zenginliğiyle eşi benzeri görülmeyen bu
coğrafyadaki hakiki çam balının dünyadaki hak ettiği değeri bulabilmesi için
Ar-Ge çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor."
Ege İhracatçı Birlikleri olarak Türk çam balının faydalarını
anlatan bir film hazırladıklarını vurgulayan Kalpaklıoğlu, çam balı ihracatının
katma değerini gıda güvenliği ve hijyenini merkeze alarak dünyanın talep ettiği
kalitede yükseltmeyi hedeflediklerini aktardı.
- Ambalajın önemi
Kalpaklıoğlu, Avrupa pazarına ve hedef pazarlara Türk çam
balını katma değerli bir şekilde ticarileştirilerek gönderilmesinin yolunun
ambalajdan geçtiğine dikkati çekti.
Ambalajın bir ürünün markasını ve kalitesini anlattığının
altını çizen Kalpaklıoğlu, "Ambalajlı bal ihracatı çam balımızın marka
değerini artırarak dünyada önemli bir üretici konumunda olan Türkiye'nin
ihracat ayağında da önemli bir oyuncu hatta söz sahibi olmasını sağlayacaktır.
2011'de 5 milyon dolar olan ihracatını 2019'da 25 milyon dolara ulaştıran
Türkiye verimli florasıyla her geçen gün kendini arıcılıkta geliştiriyor."
ifadelerini kullandı. |