2020 yılında sonuçlanan ve 3 yıllık bir çalışmayı içeren proje ile Türkiye’de çam balı üretiminin yapıldığı 7 il ve 33 ilçede üretilen çam balının kimyasal, fiziksel ve mineral madde içeriği ile ilgili bilgiler ortaya çıkarıldı.
Bu sayede Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’nde gerekli düzenlemeler yapılarak C4 parametresi çam balında tağşiş parametresi olmaktan çıktı. Projenin sonucuna göre; C4’ünde içinde bulunduğu karbon izotop parametrelerin çam balında tağşiş parametresi olarak kullanılamayacağı belirlendi.
Proje bulguları göz önünde bulundurularak Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından Türk Çam Balının uluslararası alanda coğrafi işaret alması ve AB de tescil edilmesi ile ilgili çalışmalar başlatıldı. Ayrıca proje sonuçları Türk çam balının ISO standartlarına girmesine de büyük katkı sağlayacak.