Kategoriler
ÇAM BALININ KİMLİĞİ ÇIKARILDI
24 Haziran 2020

TAGEM koordinatörlüğünde

Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü ve Konya Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü’nün yürütücülüğünde; Arı Yetiştiricileri Birlikleri ve Karadeniz Teknik, Ege, Muğla Sıtkı Koçman ile Hacettepe Üniversiteleri işbirliği ile Türk Çam Balının fizikokimyasal özelliklerinin ortaya konulması ve karbon izotop analizlerinin tağşiş etkinliğinin araştırılması amacıyla “Türkiye'de Üretilen Çam Balının Fiziksel, Kimyasal ve Mineral Madde Profili” projesi hayata geçirildi.
2020 yılında sonuçlanan ve 3 yıllık bir çalışmayı içeren proje ile Türkiye’de çam balı üretiminin yapıldığı 7 il ve 33 ilçede üretilen çam balının kimyasal, fiziksel ve mineral madde içeriği ile ilgili bilgiler ortaya çıkarıldı.
Bu sayede Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’nde gerekli düzenlemeler yapılarak C4 parametresi çam balında tağşiş parametresi olmaktan çıktı. Projenin sonucuna göre; C4’ünde içinde bulunduğu karbon izotop parametrelerin çam balında tağşiş parametresi olarak kullanılamayacağı belirlendi.
Proje bulguları göz önünde bulundurularak Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından Türk Çam Balının uluslararası alanda coğrafi işaret alması ve AB de tescil edilmesi ile ilgili çalışmalar başlatıldı. Ayrıca proje sonuçları Türk çam balının ISO standartlarına girmesine de büyük katkı sağlayacak.
Simecs Group
BEVETA
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi