Ege, Akdeniz ve İç Anadolu
bölgelerindeki şehirlerdeki arıcıların ürettiği polenler, Afyonkarahisar'ın
Sinanpaşa ilçesindeki firmada işlenerek Belçika ve Hollanda'ya yollanıyor.
İlçeye bağlı Taşoluk beldesinde
kurulan tesiste, Afyonkarahisar başta olmak üzere Muğla, Aydın, Manisa, İzmir,
Antalya, Burdur, Uşak, Kütahya ve Konya'daki arıcıların ürettiği polenler
işleniyor ve daha sonra yaş ile kuru olarak sınıflandırılarak, soğuk hava
zincirinde paketlenip iç piyasanın yanı sıra Belçika ve Hollanda'ya ihraç
ediliyor.
Firma sahibi Ahmet Akdi, AA
muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de arıcıların baldan sonraki en önemli
gelir kaynağının polen üretimi olduğunu söyledi.
Polen üretiminde
Afyonkarahisar'ın ilk sıralarda geldiğini dile getiren Akdi, şunları belirtti:
"Bu yıl çeşitli illerden
arıcılar, bahar ve yaz dönemi polen üretimi için Afyonkarahisar'a 35 bin kovan
getirdi. Sezon boyunca, kovan başına da 5 ila 8 kilogram polen üretimi
bekliyoruz. Yine, Antalya, Muğla, Aydın, Manisa, İzmir, Konya, Uşak, Eskişehir,
Denizli ve Kütahya'dan da bize polenler geliyor ama en çok polen üretimi
Türkiye'de Afyonkarahisar'da yapılıyor. Özellikle de haşhaş ve tavşanak
bitkilerinden elde edilen polenler yoğunluktadır. Gelen polenler de tesisimizde
işlenerek kuru ve yaş olarak sınıflandırılıyor."
- "Kovid-19 sürecinde
satışlar ilk sıralarda"
Akdi, Türkiye'de önceki yıllarda
polen üretimine önem verilmediğini ve genelde de ihtiyaçların ithal edildiğini
vurguladı.
İspanya, Fransa ve Almanya'ya
daha önceki yıllarda polen ihracatı yaptıklarını anımsatan Akdi, "Bu yıl
işlediğimiz yaş polenleri Belçika ağırlıklı olmak üzere Hollanda'ya da
göndermeye başladık. Bu, üretimimizin yüzde 60'ını oluşturuyor. Kuru polenleri
de İstanbul ve Ankara başta olmak üzere iç piyasaya veriyoruz. Bu da
üretimimizin yüzde 40'ını oluşturuyor. Satışlarımızda da herhangi bir
sıkıntımız yok." dedi.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19)
sürecinde arıcılık ürünlerine talebin çok fazla olduğunu aktaran Akdi, polen
satışlarının da bağışıklık sitemini güçlendirdiği için ilk sıralarda yer
aldığını belirtti.
Polenlerin tüketimine ilişkin de
bilgi veren Akdi, "Polen, bal, kaymak ve yoğurt ile birlikte
tüketilebilir. Yine karışımları da yapılabilir. İçerisindeki vitamin değerleri
yüksek olduğu için insan sağlığına da oldukça faydalıdır." ifadesini kullandı. |