Tunceli'nin Ovacık ilçesinde, yılın yarısını ailelerinden
uzak, çadır ve barakalarda yaşayarak geçiren arıcılar, kaliteli bal üretmek
için zorlu mesai yapıyor.
Munzur Dağları arasında yer alan 1500 rakımlı Ovacık
ilçesinde, kış aylarının sert geçmesi nedeniyle sonbaharda arı kovanlarıyla
Mersin, Adana, Hatay ve Elazığ gibi sıcak kentlere göç eden arıcılar, havaların
ısınıp çiçeklerin açmasıyla bölgeye döndü.
Bitki çeşitliliği ve endemik türler bakımından zengin
floraya sahip olan, bu nedenle arı yetiştiriciliğinin yaygın yapıldığı ilçede,
yaz mevsimiyle arıcıların kovan başındaki zor ve yorucu mesaisi başladı.
Yüzde 18'i endemik, 1600'ün üzerinde kayıtlı bitki türüne
sahip olması dolayısıyla her yıl yaklaşık 30 bin kovan arının bulunduğu ve 150
arıcının, mayıs ile eylül ayları arasında arılarının yanında konakladığı
ilçede, mevsime bağlı olarak doğadaki bal kaynaklarının çoğalmasıyla arıcılar,
zorlu bir çalışma yürütüyor.
- Gece gündüz demeden arıların bakımıyla ilgileniyorlar
Kovanlardaki arı kolonileriyle gece gündüz demeden ilgilenen
arıcılar, ilkbaharda arı kovanlarının durumunu, ana arıların yaşını,
kovanlardaki bal miktarını ve hastalık olup olmadığını kontrol ediyor ya da
arıların gelişimini sağlamak için günlük olarak şurup, bal kekiği ve kek
hazırlayarak arıların bakımını yapıyor.
Arıların bal toplamaya başladığı haziran ayından itibaren de
çıta çakımı, telleme, bal mumu yapımı, kraliçe arı üretimi, oğul alma ve
kovanlardaki arıları bölerek mevcudu çoğaltma işleriyle uğraşan arıcılar, bazı
zamanlarda, güneşin kavurucu sıcaklığı altında saatlerce çalışarak ekmek parası
kazanmak için uğraş veriyor.
Arılara bağlı "konar göçer" bir yaşam süren ve
yılın yarısını ailelerine hasret bir şekilde çadır ve barakalarda geçiren
arıcılar, boz ayılar bal yemek için arı kovanlarına zarar vermesin diye de
geceleri nöbet tutuyor.
Teknolojiden faydalanan bazı arıcılar da nöbet tutmak yerine
güneş enerjisinden üretilen 12 voltluk elektriğin her 1,5 saniyede bir tellere
verilmesiyle çalışan çitli bir sistemi, arı kovanlarının çevresine çekerek ayı
ve domuzlara karşı önlem alıyor.
- Elde edilen kaliteli bal iç piyasada satışa sunuluyor
Bölgedeki yüksek rakımlı yaylalarda yaklaşık 3 ay meşakkatli
bir süreç geçirecek olan arıcılar, sonbaharda elde ettikleri kaliteli ve doğal
ürünleri iç piyasada satışa sunarak hem aile hem de ülke ekonomisine katkı
sağlayacak.
Arıcı Selahattin Aktimur, AA muhabirine yaptığı açıklamada,
arılarını kışın Hatay'a götürdüğünü ve havaların ısınmasıyla Ovacık'a geri
döndüğünü söyledi.
Genellikle evlerinden uzakta oldukları için çadır ve
barakalarda yaşam sürdüklerini ifade eden Aktimur, "Haziran ve ağustos
ayları arasında zorlu bir mesai yapıyoruz. Gezgin arıcılardan farklı olarak
senede bir kez bal hasadı yapıyoruz. Şu anda da hazırlıklarımız devam ediyor.
Mum yapıyoruz, çıta çakıyoruz." diye konuştu.
Arıcı Kemal Çetin de Ovacık'ın, zengin florasıyla arıcıların
ilgisini çektiğini anlatarak, "Burada karlar geç eridiği için, ilkbahar
mayısta yaşanmaya başlıyor ve ağustosa kadar çeşit çeşit çiçekler açıyor. Bu da
arılardan kaliteli bal almak için önemli bir fırsat yaratıyor. Bu yüzden her
yıl Ovacık'ı tercih ediyoruz. Arılar şu anda polen getiriyor, yavruyu uçuruyor,
koloni çoğaltıyor." ifadelerini kullandı. |