Sakarya Büyükşehir Belediyesinin desteklediği proje
kapsamında üretimine başlanan Sakarya ırkı ana arıların Türkiye genelinde bal
verimini artırması amaçlanıyor.
Kırsalda gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesi
çalışmaları çerçevesinde Büyükşehir Belediyesince 500 bin lira değerinde kovan
ve arıcılık malzemesi dağıtımı yapılmasının ardından ana arı ırkı üretimleri
devam ediyor.
"Sakarya" ırkı adı altında ilk etapta 3 bin 600
adet üretilecek arıların Türkiye'nin pek çok bölgesine uyum sağladığı
bildirildi.
Ana arı yetiştirme çiftliğini gezen Büyükşehir Belediye
Başkanı Ekrem Yüce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Melen Botanik Vadisi'nin
proje alanında arıcılık faaliyetlerinin yürütüldüğünü söyledi.
Yüce, Tarım ve Orman Bakanlığıyla İstanbul Su ve
Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürlüğünden tahsis edilen alanda ıhlamur
ağaçları, akasya, ballı bitkiler ve kuşburnu, defne, biberiye, nane, kekik,
lavanta yetiştirilmesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini anlattı.
Alanda tıbbi ve aromatik bitkilerin üretildiğini aktaran
Yüce, Alman firmasıyla yapılan anlaşma gereği fidan yetiştiriciliği ve
satışının da yapılacağını belirtti.
Arıcıların alanda faaliyetlerini yürütebileceğini aktaran
Yüce, "Şu anda arıcılarımıza takriben 500 bin liralık malzeme desteği
verdik. Bu malzeme desteğimizde arıcılarımız bir ana anaç arı üretimi yani
Sakarya bal arısı genotipini ve Kafkas kırmasını oluşturdu. Şu anda da anaç arı
üretim işletmesindeyiz. Bu ana arı üretim istasyonunda hem Sakarya'da arıcılık
yapmak isteyen bütün vatandaşlarımıza buradan anaç arı teminini
gerçekleştiriyoruz, aynı zamanda bütün ülkemizdeki isteyen illerimize de
arıcılarımıza da buradan anaç arı sevkiyatı yapıyoruz. Yani burası bir anaç arı
üretim işletmelerinden bir tanesi." şeklinde konuştu.
- "Sakarya'ya uygun Sakarya genotipini
yetiştiriyoruz"
Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak polen üretimi, arı
sütü, arı zehiri, propolis, bal ve arı sütü konularında arıcılara gereken
desteği sağladıklarına işaret eden Yüce, kentin arıcılıkta Türkiye'de ön
sıralarda olduğunu ifade etti.
Yüce, üreticileri büyük bir özveriyle bu işi yaptıkları için
tebrik ettiğini dile getirerek şunları söyledi:
"Aylık 3 bin 600 anaç arı üretimi gerçekleştiriyoruz.
Yani 3 bin 600 arıcımıza ana ham maddesini vermiş oluyoruz. Hem Sakarya'da hem
Türkiye'de üretim artsın bal üretimi artsın ve arıcılık artsın. Zaten dünyada
Çin'den sonra bir numarayız çok daha ileriye gelmek için ne gerekiyorsa
seferberiz. Her bölge farklı farklı genotiplerle ilgili daha faydalı üretimi
oluyor biz şu anda Sakarya'ya uygun Sakarya genotipini yetiştiriyoruz, bazı
bölgeler farklı genotiplerini kullanıyor. Doğu Karadeniz Kafkas arısını
kullanıyor, bizim bura da aynı zamanda Karadeniz'e benzediği için ve Karadeniz
iklimiyle çok özdeşleştiğimiz için biz Kafkas kırmasını da burada
yetiştiriyoruz. Hem Kafkas kırması hem de Sakarya genotipi bal arısı
yetiştiriyoruz."
- "Sakarya" arısına talep yoğun
Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör de
kentin yerli arı ırkını üreterek talep edilen bölgelere gönderdiklerini
belirtti.
"Sakarya" ana arısına büyük bir talebin olduğunu
ifade eden Ör, "Buradaki arılar yağmurda sisli havada çalışabilen arılar,
bölgemiz rutubetli bir bölge olduğu için arımız da ona göre farklı bir
arı." dedi.
Ana arı üreticilerinden Fatih Kartalcı ise şu ana kadar
üretilen arıların hepsini sattıklarını, bunları da Sivas, Adıyaman, Kars ve Van
gibi çeşitli illere gönderdiklerini söyledi.
Talebin yoğunlaştığını ifade eden Kartalcı, arı üretim
süreci hakkında bilgiler verdi.
Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle yürütülen projenin
kendilerine kapasite artırma yönünde ivme kazandırdığını aktaran Kartalcı,
şöyle devam etti:
"İnşallah onlar bizim önümüzü açtılar diyelim. Biz de
bundan sonraki süreçte kendi imkanlarımızla her yıl biraz daha büyümeyi,
büyütmeyi, üretim yapmayı düşünüyoruz. Yüzde 75 hibeyle girdik biz bu işe,
yüzde 25'ini kendimiz verdik. Yani bu kutuları belki biz kendi paramızla
alamazdık bu düzeni oluşturamazdık ama böyle vesile oldular. Tüm arkadaşlara
teşekkür ediyorum." |