Karabuğdayın danelerinin yemek yapımında kullanıldığı gibi
yaprak ve sürgünlerinin sebze olarak da tüketilebildiğini anlatan Özkaya, şu
bilgileri verdi:
"Unu ise saf olarak veya diğer unlarla karıştırılarak
ekmek, bisküvi, kek, makarna yapımında kullanılabilmektedir. En önemli özelliği
de ununda glüten içermediğinden dolayı özellikle çölyak hastalarının ekmek ve
gıda ihtiyaçları için kullanılabilecek bir üründür. Tıbbi ve aromatik olarak
kötü kolesterolü azaltıcı etkiye sahip olan bitki, damarları güçlendiren ve
esnekliğini koruyan kan basıncını azaltan bir etkisinin olduğu bilinmektedir.
Çiçeklenme süresi uzun olduğundan dolayı diğer çiçek kaynaklarının azaldığı
dönemde arıcılık için değerli bir bal kaynağıdır. Ayrıca yeşil aksamı ve
daneleri hayvan yemi olarak kullanılabilmektedir." ifadelerini kullandı.
Özkaya, sulu alanlarda 4000 rakıma kadar olan yüksekliklerde
yetiştirilebilen bitkinin soğuk ve zirai dondan zarar gördüğünden dolayı kentte
şartlarında nisan ayı sonundan itibaren yazlık olarak ekiminin yapılmasının
tavsiye edildiğini aktardı.
Amaçlarının bu faydalı ürünü çiftçilerine göstermek ve
yaygınlaştırmak olduğunu ifade eden Özkaya, ürün takibini yapıp sonuçları
çiftçilerle paylaşacaklarını aktardı.
|